Dementie onder migranten

dementie pharos

  • Wachtkamervideo over dementie voor migranten

Het aantal migrantenouderen met dementie neemt snel toe. In 2030 is één op de drie mensen met dementie in de vier grote steden migrant. Voor veel migranten en hun mantelzorgers is dementie een relatief onbekend verschijnsel. Pharos heeft daarom een wachtkamervideo over dementie ontwikkeld in vier talen.

De animatievideo vertelt het verhaal van Emina (75). Het gaat niet zo goed met haar, ze doet weinig en vergeet veel. En in en rondom het huis gaan veel dingen verkeerd. Emina gaat naar de huisarts, die dementie bij haar vaststelt.

Video in vier talen 

De wachtkamervideo is beschikbaar in vier talen; Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Het filmpje vergroot de bewustwording over dementie en vertelt patiënten in hun eigen taal waar zij terecht kunnen met vragen.

Cultuursensitieve zorg 

Mensen met een migratie-achtergrond gaan vaak anders om met ziekte en zorg dan autochtone Nederlanders. Vergeetachtigheid en gedragsveranderingen worden door mensen met een migratieachtergrond soms gezien als bijverschijnsel van het ouder worden of als ‘gekte’. Het onderwerp kan taboe zijn. Mensen met een andere culturele achtergrond gaan niet altijd op zoek naar de juiste zorg. Dat vraagt om extra aandacht en zorgvuldige communicatie: cultuursensitieve zorg. Bekijk de Gesprekslijst ‘Zorgen doe je samen’ en de bijbehorende handleiding van Pharos.

  • Bron: Pharos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s