Funan

funan.png

  • Rode Khmer door de ogen van een jong gezin

Funan is de aangrijpende Franse animatiefilm van regisseur Denis Do – met stemmen van François Baldassare, Bérénice Bejo – over de geschiedenis van het Rode Khmer regime door de ogen van een jong gezin.

Ten tijde van de Rode Khmer revolutie in Cambodja vecht een jonge moeder voor haar leven en dat van haar gezin. Vaders en moeders worden van hun kinderen gescheiden en dat wil ze koste wat kost voorkomen. Dit blijkt tevergeefs, tijdens een brute inval van het Khmer regime wordt het gezin in 1975 op gruwelijke wijze gescheiden. Vader en moeder belanden samen in een werkkamp, niet wetende waar hun zoon is. Het kamp ontvluchten om hun zoon te vinden blijkt een levensgevaarlijke missie.

Dit schrijnende verhaal heeft voor regisseur Denis Do ook een persoonlijke kant. Het verhaal is gebaseerd op de traumatische gebeurtenissen in de jeugd van zijn eigen moeder.

Funan is niet het eerste animatieproject waar Do aan meewerkte. Eerder was hij al betrokken bij Zombillénium (2017). Do zet met Funan zijn eerste eigen, animatie speelfilm neer. Hij won hiermee gelijk de prijs voor beste langspeelfilm op het Franse animatiefilmfestival Annecy. Het aangrijpende verhaal wordt begeleid door kleurrijke 2D-animatie die zwaar de nadruk legt op de adembenemede landschappen van Cambodja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s