Oude mannen

onvolyoiid verleden

  • Onvoltooid verleden

Ruim dertig mannen boven de 65 jaar worden geportretteerd in Onvoltooid verleden. Ze staan op de foto met een attribuut dat verwijst naar hun vroegere carrière: de onderwijzer met zijn schoolkrijtje, de bankier met zijn spaarvarken en de musicoloog met zijn stemvork. De portretfoto’s en verhalen schetsen een beeld van de mannen die in een nieuwe fase van hun leven komen: welke rol speelt werk in het leven na de pensionering? Hoe heeft het werk hun identiteit gevormd en in welke mate zijn ze dezelfde persoon gebleven nu ze met werken zijn gestopt? De mannen hebben gemeen dat ze gedurende hun carrière ‘maatschappelijk verantwoordelijke’ posities hebben ingenomen. Merkwaardig genoeg ontbreken vrouwen, en mannen zonder academische graad.

Vier essays (van onder andere geriater Marcel Olde Rikkert) vormen de inleiding, waarvan een drietal gaat over ‘ouder worden en identiteit’. Auteur Richard Grol schrijft het vierde essay met als onderwerp ‘het portret in de fotografie’. Als emeritus hoogleraar gezondheidszorgonderzoek ontpopte hij zich met dit boek als fotograaf. Hij fotografeerde ook zichzelf en medeauteur Bert Ummelen. Ondanks enige storende typefouten zijn de levensverhalen inspirerend en gemakkelijk weg te lezen.

  • Onvoltooid verleden, Richard Grol en Bert Ummelen, Valkhof Pers, 167 blz., 17,50 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s