De zwijgende klas

klassenzimmer

  • Das schweigende Klassenzimmer

De Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt zien in een bioscoop in West-Berlijn schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Uit solidariteit met de gevallen slachtoffers willen ze een gebaar maken; samen met de hele klas houden ze tijdens een les een minuut stilte.

De schooldirecteur doet het gebaar af als een onschuldige puberdaad. Maar als het ter ore komt van het Ministerie van Onderwijs, beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire actie en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft echter solidair met elkaar, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven heeft.

Das schweigende Klassenzimmer is een boeiend en moedig hoofdstuk uit de Koude Oorlog, gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka, een van de 19 scholieren die door een simpel gebaar de gehele staat op zijn dak kreeg. De bekroonde regisseur en scriptschrijver Lars Kraume (winnaar German Film Award in 2016 voor de politieke thriller The People vs. Fritz Bauer) verzamelde een indrukwekkende cast bestaande uit een aantal veelbelovende opkomende en gerenommeerde jonge acteurs, waaronder Jonas Dassler, Michael del Coco, Lena Klenke en Sina Ebdell. De film kreeg zijn wereldpremière op het Filmfestival Berlijn in het Gala-programma. In 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van het boek onder de titel ‘De zwijgende klas’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s