Onderdrukt of onderdrukker?

a man of integrity

  • A Man of Integrity

De fatsoenlijke familieman Reza leeft samen met zijn vrouw en zoon op het platteland in het noorden van Iran.

Als vissenkweker leidt hij een rustig bestaan. Op een dag wordt de toevoer van een rivier afgesloten waar zijn watervoorziening afhankelijk van is. In een poging om de sluis weer open te krijgen komt hij in aanraking met Abbas, de lokale woordvoerder van een raadselachtige organisatie die simpelweg bekend staat als “de firma”. Alleen als Reza hem smeergeld betaalt, krijgt hij zijn stuk land en zijn watervoorziening weer terug. Reza wil hier niet aan toegeven, maar hij en zijn familie worden op alle mogelijke manieren onder druk gezet. Hij wordt steeds meer geconfronteerd met hoe moeilijk het is om in een corrupte samenleving integer te blijven. Hoe ver ga je om je eigen integriteit te bewaren in een land waar onderdrukkers de dienst uit maken?

Met A Man of Integrity geeft regisseur Mohammad Rasoulof kritiek op de hedendaagse Iraanse samenleving. Het terugkomende thema van zijn films is de manier waarop een autoritair regime onafhankelijke stemmen tot zwijgen brengt. Niet voor niets is de essentie van het plot ‘Je wordt onderdrukt of ben je de onderdrukker’.

De film bevat ook autobiografische elementen; Mohammad Rasoulof moest zijn films in het geheim maken omdat de Iraanse overheid hem een filmverbod heeft opgelegd. Via een USB-stick heeft hij de film naar het festival van Cannes gebracht. Daar werd hij onderscheiden met ‘Un Certain Regard’. En dat terwijl de film in zijn eigen land verbannen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s