Beroofd, gemarginaliseerd en genegeerd

mrs fang.png

  • Mrs. Frang

Een vrouw in een Chinees vissersdorp sterft aan de ziekte van Alzheimer. In een bescheiden kamer ergens in een dorp in Zuid-China ligt Fang Xiuying op haar sterfbed. Ze wordt omringd door het onverschillige geklets van familie en buren. Beroofd van al haar intellectuele vermogens door Alzheimer en haar fragiele lichaam wordt ze gemarginaliseerd en genegeerd. Alleen Wangs camera lijkt iets te geven om Xiuying.

Wang probeert haar onschuldige uitdrukkingen te traceren en te zoeken naar een spoor van menselijkheid. Hij produceert een beeld van de millenniumcultuur die door het kapitalisme wordt verslonden, waar geheugenverlies een algemene conditie is en de houding tegenover leven en dood radicaal is veranderd.

Filmmaker Wang Bing volgt in Mrs. Fang haar laatste levensfase in schier ondraaglijke, ongenadig objectieve shots. Zo shockerend dat doodgaan bijna banaal wordt. Heeft mevrouw Fang nog toestemming kunnen geven voor deze ontluisterende beelden? We weten het niet, zoals we hoegenaamd niets te weten komen over haar ogenschijnlijk betekenisloze leven. Huiveringwekkend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s