Lijf en lijden

cialo.png

  • Body (Cialo)

Een patholoog-anatoom, zijn anorectische dochter en een vrouwelijke psychiater die haar seksualiteit ontkent: de hoofdpersonen in Body blijken op heel verschillende manieren in de ban te zijn van het lichaam.

Janusz, Olga en Anna zijn de protagonisten in Szumowska’s vertelling over hoe de omgang met het lichaam symbool kan staan voor de levensopvatting van verschillende generaties in het huidige Polen.

Janusz is de oudere, door het leven getekende, licht verbitterde lijkschouwer en weduwnaar die dagelijks met dode lichamen – objecten – wordt geconfronteerd. Zijn dochter Olga haat haar lichaam en is zo anorectisch geworden dat haar vader haar naar een kliniek brengt. Daar komt ze onder behandeling van Anna, een psychologe die, na het verlies van een kind, alleen in een flat leeft met een grote dog. Anna zet zich volledig in voor haar patiënten die ze met behulp van ‘primal scream’-therapie probeert te bevrijden van obsessies en neuroses, thuis houdt ze spiritistische seances om de geesten van de doden op te roepen. Haar eigen lichaam beschouwt ze als seksloos.

https://youtu.be/BuakADd8Ds8

Regisseur Malgorzata Szumowska (1973) weet het thema zo neer te zetten dat niet de zwaarte van de dood overheerst maar het leven een kans krijgt. Op de voorgrond staan de persoonlijke betrekkingen – tussen vader en dochter, tussen dochter, psycholoog en vader – en ook de meer zwart-komische, absurde kanten van de hedendaagse Poolse maatschappij krijgen een gezicht.

Szumowska’s zesde speelfilm won de Audience Award voor beste Europese film (European Film Awards) en de European Film Award voor Best European Editor. Ze werd genomineerd voor een European Film Award voor beste Europese regisseur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s