Medicinale chirurgie onder narcose van humor

tosca.png

  • Persiflages: psychofarmaca bij probleemgedrag

Er zijn 10 duidelijke uitgangspunten voor het bewust gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag. In het kader van het programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca’ zijn deze geformuleerd. Dit in samenwerking met een groep experts uit de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Bestaande uit artsen, gedragswetenschappers, onderzoekers, apothekers, managers, bestuurders en Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Toch gaat het bij het naleven van die uitgangspunten nog vaak mis. Om professionals in de  ouderenzorg hiervan te doordringen maakte Vilans met Tosca Niterink in het kader van het programma Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca een serie persiflages.

In een 3-tal portretfilmpjes wordt met een vette knipoog geschetst hoe de praktijk er uitziet voor individuele cliënten als we ons niet aan die 10 uitgangspunten houden.

Jeroen Schumacher licht toe waarom gekozen is om dit op deze manier in beeld te brengen: ‘Het onderwerp schuurt, zowel voor cliënten als voor omgang met onbegrepen gedrag door familie en medewerkers. Kennis van zaken is dan een factor maar vooral het besef dat een pil nooit de oorzaak wegneemt. Tosca Niterink kan als geen ander het wrange én absurde van de realiteit verbeelden.’

Bekijk de filmpjes

Landelijk programma Bewust gebruik psychofarmaca

De filmpjes zijn ontwikkeld in het kader van het programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca’. Binnen dat programma ondersteunt Vilans 30 organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg bij het afbouwen van psychofarmacagebruik.

Meer informatie: Zorgvoorbeter.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s