Wie morgen wil leven, moet vandaag werken

dadels2.png

  • De dadelplanter

Midden in de woestijn ligt een prachtige oase. Een oude man is daar hard aan het werk. Een reiziger stopt bij de oase om even uit te rusten en om zijn kamelen te laten drinken. Verbaasd kijkt hij toe hoe de oude man zwetend over zijn hele lichaam in het zand staat te spitten.

‘Wat doe je hier oude man? Het is veel te heet om een schop vast te houden.’ ‘Ik ben dadelpalmen aan het zaaien’, zegt de oude man hijgend van inspanning. ‘Dadelpalmen?’ herhaalt de reiziger nog steeds met iets van verbazing in zijn stem. ‘Waarde vriend, de warmte heeft vast je hersenen aangetast. Het duur meer dan vijftig jaar voor een dadelpalm vrucht draagt. Ik hoop voor jou dat je honderd wordt, maar het zal erg moeilijk worden om wat je nu zaait nog te oogsten. Ga eerst met mij mee drinken en laat de klus maar zitten.’

‘Luister goed, reiziger. Ik heb mijn leven lang dadels gegeten die anderen hebben gezaaid. Mensen die er ook niet van droomden om die dadels op een keer te eten. Vandaag zaai ik opdat anderen later de dadels eten die ik heb geplant. Het loont dus de moeite om deze klus eerst af te maken. Als je wilt drinken we daarna een glas.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s