Volle ruimte

vaas stenen.png

  • De meester en de stenen

Een Tibetaanse meester gaf eens een lezing voor een klas economiestudenten. Op zijn bureau stalde hij een glazen vaas en een aantal kiezelstenen. Een voor een deed hij de stenen in de vaas, tot er geen steen meer bij kon. ‘Is de vaas vol?’, vroeg hij aan de klas. ‘Ja’, oordeelde de klas.

De meester glimlachte en pakte van onder het bureau een pot met grind, die hij in de vaas gooide. Met een beetje schudden verdween al het grind in de vaas.

‘Is de vaas vol?’, vroeg hij aan de klas .‘Ja’, oordeelde de klas. De meester glimlachte en pakte van onder het bureau een pot met zand, die hij in de vaas gooide. Met een beetje schudden verdween al het zand in de vaas.

‘Is de vaas vol?’, vroeg hij aan de klas. ‘Ja’, oordeelde de klas.

De meester glimlachte en pakte van onder het bureau een kan water, die hij in de vaas gooide. ‘Nu is de vaas vol’, zei de meester. ‘Wat kun je hiervan leren?’ Een leerling stak zijn hand op. ‘Het punt is, dat hoe vol je schema ook lijkt, je kunt er altijd wel wat tussen proppen.’

‘Nee’, sprak de meester. ‘Dat is niet het punt. Dit voorbeeld illustreert dat je nooit alles in de vaas had gekregen als je de grote kiezels er niet als eerste in doet. Wat zijn de ‘grote kiezels’ in jouw leven? Je gezondheid? Je opleiding? Vrije tijd? Een ideaal? Tijd met mensen van wie je houdt? Vergeet nooit dat de grote stenen het belangrijkst zijn, omdat het je anders niet lukt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s