Als zwakte kracht wordt

dadels.png

  • Dadels

Op een dag kwam een oude vrouw bij een wijze man met de vraag of hij met haar zoon wilde spreken. Haar zoon gaf al het geld, dat hij dagelijks verdiende uit voor dadels en aan zijn moeder, die niets bezat en een zeer armoedig leven leidde, gaf hij niets. De wijze man beloofde met haar zoon te spreken, maar pas na een wachttijd van zeven weken.

Nadat de zeven weken waren verstreken, werd de jonge man bij de wijze gebracht die vriendelijk tot hem sprak: “Je bent een jong mens met verstand en inzicht. Denk er eens aan wat je moeder voor je gedaan heeft, welk grote offers ze voor je bracht, haar hele arbeidsloon heeft ze weggegeven voor je opvoeding en opleiding. Nu is zij oud en jij hebt werk, waardoor je zou haar kunnen onderhouden. Maar in plaats daarvan verkwist je al je geld aan dadels. Is dat rechtvaardig, is dat juist? Luister naar het geweten dat in je hart brandt en leg deze slechte gewoonte af.”

De jonge man had met aandacht geluisterd, nam zich de woorden van de wijze ter harte en veranderde zijn leven.

Maar de leerlingen van de wijze verwonderden zich en vroegen hem waarom hij zeven weken gewacht had om dit gesprek met de jonge man te voeren. De wijze antwoordde: “Ik zelf eet ook heel graag dadels en ik voelde dat ik geen recht en geen kracht had de jonge man aan te bevelen hiervan afstand te doen als ik er niet zelf tenminste zeven weken vanaf kon zien. Het is onmogelijk een ander te helpen van een zwakheid afstand te doen zolang men zichzelf aan deze zwakheid overgeeft.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s