De waarheid verbloemen

bij op bloem

  • De echte bloem

Dit Arabische verhaal laat zien hoe men de waarheid toch nog kan vinden in een wereld die is overgeleverd aan het kunstmatige of, zo men wil, het virtuele.

Toen de koningin van Sheba bezoek kreeg van de beroemde Salomo, die zij dolgraag in wijsheid wilde overtreffen, gaf ze hem een soort raadsel op. Ze bracht hem naar een vertrek in haar paleis dat door buitengewone kunstenaars met kunstmatige bloemen was gevuld.

Het was een wonderlijke weide waarop een zee van geurende bloemen zachtjes wuifde in een briesje van eveneens kunstmatige oorsprong. De koningin sprak: “Dit is het raadsel: één van deze bloemen is echt. Kunt u mij die aanwijzen?”

Salomo keek aandachtig om zich heen. Hij deed een beroep op al zijn zintuigen en concentreerde zich tot het uiterste, maar kon de echte bloem er niet uithalen. Hij begon hevig te transpireren en zei daarom tegen de koningin van Sheba: “Het is hier buitengewoon warm. Zou u één van uw dienaren kunnen vragen om een raam open te doen?”

De koningin gaf opdracht een raam open te zetten.

“Dat is de echte bloem”, sprak de koning even later.
Hij kon zich niet vergissen. Een bij die door het raam naar binnen was gevlogen, was op de enige echte bloem neergedaald.

Hoewel het altijd moeilijk is een echte Salomo te zijn, zo luidt de toelichting bij dit verhaal, is het nog veel moeilijker om de bij te zijn. Het moeilijkste van alles is het echter om de bloem te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s