Durf dartel te zijn!

water hout trappelen

  • Terugblikken om vooruit te kijken

De drie decentralisaties (Jeugd, AWBZ en Participatiewet) per januari 2015 zijn inmiddels een feit. Zowel bij gemeenten, organisaties voor welzijn, zorg en participatie zijn de taken en verantwoordelijkheden sterk veranderd.

De essentie van de drie decentralisaties is dat mensen in hun kracht komen, burgers zelf initiatief nemen en dat eventuele ondersteuning zo dicht mogelijk bij mensen wordt georganiseerd.

Naast een andere aanpak met minder middelen en meer creativiteit en flexibiliteit vraagt dat om het samen bouwen aan nieuwe oplossingen. Dat vergt een nieuw samenspel tussen gemeenten, aanbieders, vitale en kwetsbare burgers. Dit is hèt moment om dat te doen.

Is de omslag die wij voor ogen hadden – de transformatie – ook al gerealiseerd? Of waar staan wij nu; in maart 2016.

Ik maakte een stand van zaken op. Mijn conclusie: wij zijn begonnen! Burgers nemen steeds meer initiatief en willen een overheid die dit niet voor hen regelt of organiseert. Zij willen een overheid die hen bij hun initiatieven faciliteert.

Sceptici willen graag doen geloven dat de wereld het best blijf doordraaien. Met groeiend ongeduld plegen zij – soms subtiel, dan weer met gestrekt been – obstructie. En toch: Nederland kantelt!

Bij heel veel gemeenten zijn de overgedragen taken in hun bestaande systematiek ingebed en vandaar uit georganiseerd, gecontroleerd en bewaakt. De echte verandering verloopt mede daarom trager dan wellicht gewenst of gehoopt.

Kortom: Nederland kantelt. Traag, maar gestaag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s