Publieke werken

  • Onbevoegd dokteren in het veen

In 1999 verscheen Publieke Werken, een lijvige historische roman van Thomas Rosenboom, over onder meer de bouw van het Victoria Hotel in Amsterdam, tegenover het Centraal Station.

Loop in Amsterdam het centraal station uit, en je ziet het: hoe de gevel van het Victoria Hotel (1890) wordt gebroken door twee veel oudere panden.

Het hotel werd om die huizen heen gebouwd, schreef Thomas Rosenboom in zijn roman Publieke Werken (1999), omdat de eigenaren er te veel geld voor vroegen.

De film die regisseur Joram Lürsen van het boek maakte, draait om de strijd van vioolbouwer Walter Vedder (Gijs Scholten van Aschat) met de hotelbouwers.

Het is een fraaie film geworden, alleen al vanwege de door de computer bewerkte shots van de stad.

Pijnlijk mooi zijn ook de beelden van de armoede op het Drentse platteland – in het verhaal onlosmakelijk verbonden met wat in Amsterdam gebeurt.

Voor de arme turf-stokers is apotheker Christiaan Anijs (Jacob Derwig in een glansrol) de werkelijke dokter – omdat de echte zich weinig aan hen gelegen laat liggen.

Het is dan ook Anijs die te hulp wordt geroepen bij een ziek meisje, hoogzwanger na een brute verkrachting: ‘Dokter, doe iets!’

Met een mes bevrijdt hij haar van een abces, maar doodt daarmee het ongeboren kind. Het komt hem te staan op een tuchtklacht vanwege het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunde. De man dreigt te bezwijken, maar een onverwachte wending zorgt voor een al te melodramatisch happy end.

Publieke Werken, nu in de bioscoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s