Schaduw boven de zonnewijzer

perzian king

Eens wilde een koning in het Oosten zijn onderdanen een genoegen doen. Daarom bracht hij van een van zijn reizen een zonnewijzer mee die hij op het plein in de hoofdstad van zijn rijk plaatste.

Zijn geschenk veranderde het leven van de mensen. Ze begonnen de dagdelen te onderscheiden, ze werden punctueler, ordelijker, betrouwbaarder, ze leerden de betekenis van licht en schaduw kennen en kregen inzicht in de werkingen van het licht. En zo werd hun leven verlicht.
Toen de koning stierf vroegen de mensen zich af hoe ze de gestorvene op waardige wijze konden gedenken en zijn meest waardevolle geschenk konden behoeden.

Omdat de zonnewijzer het symbool van de genade van de koning was en de mensen uiterlijke en innerlijke rijkdom had bezorgd, besloten ze een prachtige tempel met een gouden koepeldak voor de zonnewijzer te bouwen.

Maar toen de tempel voltooid was en de koepel zich boven de zonnewijzer welfde, konden de zonnestralen de wijzer niet meer bereiken.De schaduw die de burgers de hoogte en intensiteit van het licht had getoond, was verdwenen, nu het gemeenschappelijke oriëntatiepunt, de zonnewijzer, afgeschermd was.

De ene burger was niet meer precies, de ander niet meer betrouwbaar, weer een ander niet meer ordelijk. Het inzicht in de samenhang tussen licht en donker ging verloren en de diepe betekenis van de levende tegenwoordigheid van het licht werd niet meer herkend.

En zo viel het innerlijk koninkrijk uiteen. En daarna het uiterlijke koninkrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s