Onrust in Boslust

Tekenfilm over seksuele voorlichting binnen internaten begin zeventiger jaren. Hoe toen aangekeken werd tegen jongeren met een handicap. Historisch document.

Sekstips. Nu staat het internet er vol mee! Toch is het nog maar kort geleden dat totale onwetendheid over seksualiteit het opvoedingsideaal voor kinderen was. Seks was verbonden aan het huwelijk en voortplanting. In handboeken voor seks kwam daar in Nederland pas na 1945 langzaam verandering in.

Geschiedenis van seksualiteit en seksuele voorlichting

 • Middeleeuwen: seks is natuurlijk, en niet iets intiems en persoonlijks.
 • Vanaf de zeventiende eeuw: seks is voor mannen en niet voor vrouwen, jongeren werden dom gehouden.
 • Eind negentiende eeuw: de eerste ‘deskundigen’ vonden dat ze iets moesten uitleggen, maar wilden vooral niet teveel vertellen. Het ging vooral over de negatieve kanten van het seksuele leven zoals ongewenste zwangerschappen, prostitutie en geslachtsziekten.
 • Begin twintigste eeuw: het seksuele leven als bron van geluk wordt belangrijker. Het huwelijk is ideaal, maar in de periode van onthouding daaraan voorafgaand moesten jongeren gesteund worden door voorlichting.
 • Jaren 20: seksualiteit werd gecultiveerd, er kwamen ‘fatsoenlijke’ huwelijksvoorlichtingsboeken op de markt. De boodschap dat seks geleerd moest worden, werd zowel met afschuw als met opluchting ontvangen.
 • Na de Tweede Wereldoorlog: seksuele voorlichting was nu vanzelfsprekend geworden. De nadruk kwam nu meer te liggen op het voorbereiden op relaties en de bijkomende gevoelens. De Amerikaanse onderzoeker Alfred Kinsey publiceerde enquêtes over het seksuele gedrag van mannen en vrouwen.
 • Jaren 60: de zogenaamde ‘seksuele revolutie’. De vroegere stiekeme seks gebeurde nu open en bloot: ‘vrije sex’. Tegelijk kwam de emancipatiestrijd van homoseksuelen. Praatgroepen ontstonden waarin ook over seksualiteit werd gesproken. William Masters en Virginia Johnson onderzochten het seksuele gedrag van mensen onder laboratoriumomstandigheden. Onderzoek ‘Sex in Nederland’.
 • Jaren 70: ‘seks om de seks’ maakt plaats voor ‘vrijen voor je plezier’ en aandacht voor het eigen lichaam. Het Boston Women’s Health Book Collective publiceerde ‘Our bodies, Ourselves’. Shere Hite publiceerde ‘The Hite report’ waarin zij vrouwen interviewde over hun seksleven.
 • Jaren 80: het bedrijf Mail & Female wordt in Amsterdam opgericht, waar seksproducten zijn samengesteld vanuit een vrouwelijke visie op liefde en erotiek.
 • Jaren 90: de vrijheid in het seksuele leven heeft geleid tot grote verwarring. De grenzen worden beschreven in een boek over erotische etiquette.
 • Eenentwintigste eeuw: handboeken gaan vooral nog over seks met mannen. Het handboek ‘Lesbische seks’ bundelt alle informatie voor vrouwen die met meiden of vrouwen willen vrijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s