Ik zie, ik zie wat jij…

Ich seh, ich seh – Veronika Franz and Severin Fiala

Ich seh, ich seh (Engelse titel: Goodnight Mommy) van Veronika Franz and Severin Fiala speelt zich af in een geïsoleerd, fraai maar nogal spartaans, misschien zelfs wat unheimisch ingericht huis, gelegen in het groen aan de rand van een meer.

We zijn in Oostenrijk, sommigen weten dan genoeg: we zullen afdalen in de krochten van de menselijke ziel waar het allesbehalve pluis blijkt. Drie personages staan centraal: twee jongetjes (een eeneiïge tweeling) van 9 jaar en hun moeder. Zij heeft plastische chirurgie ondergaan, reden waarom haar hoofd is gehuld in bandages. Vanaf de dag van haar thuiskomst twijfelt de tweeling of dit hun moeder wel is. De vrouw gedraagt zich in de ogen van de jongens uiterst merkwaardig; tijdens een spelletje Wie ben ik? geeft ze bijvoorbeeld foute antwoorden. Ze is streng, afstandelijk, en doet haar uiterste best om het gezin van de buitenwereld af te sluiten.

Zijn we beland in een paranoïde arthouse horrorsprookje? Zou kunnen, denk je aanvankelijk. Want terwijl de jongetjes doen wat jongetjes van die leeftijd nu eenmaal altijd en overal doen: bootje varen, boeren laten, verstoppen in het bos, holen inspecteren, vieze beesten (kakkerlakken) verzamelen, verandert ook hun gedrag geleidelijk. Ze besluiten de waarheid te achterhalen en laten daarbij geen middel onbenut.

Vlak voor het einde van deze stijlvolle film volgt, een voor menigeen ongetwijfeld verrassende ontknoping, ofschoon achteraf bezien de aanwijzingen zich opstapelden over wat er daadwerkelijk aan de hand is. Wie de moeite neemt de film een tweede keer te kijken, zal zien dat de makers hun verhaal met een ijzeren consistentie hebben verteld. Hoe dan ook, dat slot is in alle opzichten traumatisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s