Grenzeloos

Daybreak – Een groep verveelde tieners duwt elkaar over hun grenzen

Ian Lagarde’s Daybreak is een prachtig gruwelijke film rond de gewelddadige implosie van wat verveling kan doen met een groep pre-tieners. De wijze waarop hij dit proces vanuit het gezichtspunt van de kinderen verfilmd is indrukwekkend. Wat de film vooral bijzonder maakt, is het vermogen van Lagarde de echtheid van het standpunt van de kinderen vast te leggen.

Het verhaal is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van Ian Lagarde.

Een van de meest fascinerende aspecten in deze film is de subtiele nadruk op de groepsdruk en het daarbinnen functioneren van een hiërarchische structuur. De tieners besteden veel van hun tijd aan het ontdekken van hun grenzen en duwen elkaar richting het uiterste om te zien hoe ver ze zullen gaan. Hoewel er duidelijk een roedelleider is, lijken ze als collectief door de alsmaar verder vervagende moraal ook heel hybride te opereren.

Daybreak brengt ons zowel terug naar de eigen jeugdjaren als een duidelijke hedendaagse realiteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s