The Theory of Everything – Alles valt te overleven tegenwoordig, behalve de dood

Diagnose ALS: Vijftig jaar geleden kreeg hij te horen dat hij nog maar twee jaar te leven had; hij is inmiddels 72 jaar.

Een film over ALS, en wat voor één. The Theory of Everything vertelt het levensverhaal van Stephen Hawking, de wereldberoemde natuur- en wiskundige. Dat begint in 1963. Stephen – subliem vertolkt door Eddie Redmayne, die daarvoor werd beloond met een Golden Globe – is student natuurkunde aan de universiteit van Cambridge. Al snel wordt het de kijker duidelijk dat hij wel erg onhandig is en fysiek moeilijk kan meekomen met zijn leeftijdsgenoten. Uiteindelijk wordt op 21-jarige leeftijd de diagnose ALS gesteld. Zijn wereld stort in, maar samen met zijn vrouw Jane vecht hij terug. Hij verliest zijn vermogen om te bewegen en na verloop van tijd zelfs zijn stem. Desondanks slaagt hij er met de hulp van Jane en een spraakcomputer in om zijn baanbrekende wetenschappelijke werk voort te zetten.

The Theory of Everything gaat niet alleen over een genadeloze ziekte, maar vooral over onvoorwaardelijke liefde en compassie. En laat zien dat de ziekte alles aantast, maar niet het vermogen te denken en te voelen.

Vijftig jaar geleden kreeg Hawking te horen dat hij nog maar twee jaar te leven had; hij is inmiddels 72 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s