Goed in Gesprek: Sta jij open voor de ander?

In de zorg heb je voortdurend contact: een hand vasthouden, een gesprek of samen actief zijn. Daarnaast vraagt de zorg om heldere afspraken en overleg, met cliënten en hun netwerk, collega’s en teamleider. Goed communiceren is daarom essentieel. Communicatie is de smeerolie voor een goede zorgverlening.

In de gratis e-learning Goed in Gesprek leer je beter communiceren in de zorg. Deze e-learning sluit aan bij het thema Goed in Gesprek van Zorg voor Beter. Je leert door middel van leesopdrachten, filmpjes met praktijkscènes, korte quizjes, oefenvragen en andere opdrachten.

Siona evalueert met de dochter van mevrouw Vreeswijk hoe het met haar moeder gaat. Is er oog, oor en gevoel voor de dochter?

De moeder van Siona is gevallen en zij wil nieuwe afspraken over de zorg. Mevrouw Vreeswijk is gedesoriënteerd in plaats en tijd en is cliënt van de zorgorganisatie van Siona. Denkt Siona in kwaliteiten? Is er oog, oor en gevoel voor de dochter? Welk effect heeft dit alles op de dochter?

Sandra evalueert de zorg en dienstverlening met mevrouw Goedhart. Mevrouw Goedhart is cliënt van de zorgorganisatie van Sandra. Mevrouw Goedhart stelt voor een douchebeurt in te leveren, zodat zij voorgelezen kan worden uit de krant. Luistert Sandra naar de onderliggende wens? Vraagt ze door en/of vat ze het samen? Is er creativiteit in het vinden van een oplossing? Welk effect heeft dit alles op mevrouw Goedhart?

Sandra vergat Siona te vertellen over een afspraak met de zoon van een cliënt. Siona ergerde zich hieraan. Siona stelt het op het afgesproken tijdstip aan de orde met Sandra. Komen oude koeien uit de sloot? Is het feedback hier ongezoute kritiek? Wat is het resultaat? Welk effect heeft de feedback op Sandra én Siona?

Diëtist Sander corrigeert Margreet in het restaurant van de zorgorganisatie in het bijzijn van de cliënten. Margreet voelt zich geschoffeerd en spreekt Sander hierop aan. Ze is hier niet van gediend.
Wat is het resultaat van het aankaarten: ruzie of een opening? Welk effect heeft de manier van feedback op Sander en Margreet?

Sandra komt de woning binnen van cliënt mevrouw Goedhart om een enveloppe te overhandigen en het ontbijtservies op te halen. Is er contact? Is er aandacht? Luistert Sandra naar verbale en non-verbale signalen? Welk effect heeft dit alles op mevrouw Goedhart?

Anneke biedt mevrouw De Jong water aan conform het warm-weer-beleid. Mevrouw de Jong is cliënt van de zorgorganisatie van Anneke. Is het tweerichtingsverkeer? Stimuleert zij de eigen regie? Zoekt zij gelijkwaardigheid in het gesprek? Welk effect heeft dit alles op mevrouw De Jong?

Siona haalt mevrouw Vreeswijk op om naar de dagopvang te gaan. Mevrouw Vreeswijk is gedesoriënteerd in plaats en tijd. Is er wel contact en aandacht? Sluit Siona aan bij de beleving van mevrouw? Neemt zij de tijd? Welk effect heeft dit alles op mevrouw Vreeswijk?

Sandra en Siona werken in het kantoor. Facilitair medewerker Tim loopt binnen met een vraag. Op eens klinkt er heftig geschreeuw vanaf de gang. Is er direct reactie? Is afstemming mogelijk?

Deze video’s komen uit de serie: Goed in Gesprek, praktijkscenes. De serie is door Vilans ontwikkeld voor het e-learningprogramma ‘Goed in Gesprek’.

3 comments

  1. Twee filmpjes gezien, fantastisch wat een herkenbare situaties. Goed in te passen bij een communicatie training van vrijwilligers in het Hospice waar ik werk. Ik zal deze informatie doorsturen aan onze coordinatoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s