van de brug af

Arnhemse film over zelfdoding bij jongeren

Dit is de trailer van de film “Van de Brug af” Het totale pakket bestaat uit een korte film met begeleidend materiaal over de eerste signalen van depressiviteit die uiteindelijk kunnen leiden tot zelfdoding onder jongeren.

Colline theaterproducties uit Arnhem heeft een korte film gemaakt over zelfdoding bij jongeren. De film Van de Brug af, bedoeld voor ouders, leerkrachten en sportleiders, is vanaf september te zien.

De film is opgenomen in Arnhem, grotendeels met jonge acteurs uit stad en regio. De Nelson Mandelabrug speelt een prominente rol. De schoolscènes zijn opgenomen in vmbo-school ‘t Venster, toevallig de school van de hoofdpersoon.

Toneel
Het was de bedoeling een toneelstuk te maken, maar daar kwam de financiering niet van rond. Jacques Janssen van Colline producties: “Je moet jongeren niet op een idee brengen, kreeg ik steeds te horen. Maar de experts die ik sprak, zeiden: je moet het écht gaan maken. Zelfdoding onder jongeren is een moeilijk aan te pakken probleem.”

Lespakket
Janssen heeft niet de illusie dat hij met de film het aantal zelfdodingen kan terugbrengen, maar hoopt wel dat de film goed bekeken wordt. Het bijbehorende lespakket is gratis te verkrijgen. Van de Brug af is vanaf september beschikbaar.

Aanleiding
Een fietstocht van Tiefurt naar Weimar centrum via een enorm park gelijk Sonsbeek. Een prachtige hoge bogenbrug uit de negentiende eeuw doorkruist het park. Vlak voor de brug is een gedenkplaats met foto’s van Jonas. Het bestaat uit brieven en tekeningen van klasgenoten. De familie noemt hem Joos. Hij bleek van de brug afgesprongen. Een foto van een glimlachend blond jongetje van dertien is prominent aanwezig. Deze voorwerpen, de reacties van zijn klasgenoten en familie grepen mij erg aan. Wat is er gebeurd dat zo’n jongen met een lieve uitstraling klaar was met zijn leven? De brieven getuigen van een grote betrokkenheid en verwardheid. Joos had dit kennelijk onverwacht gedaan, alhoewel……
Het verhaal van Joos is exemplarisch. Hij staat model voor heel veel leeftijdgenoten die een eind aan hun leven maken: per jaar gemiddeld 45 in Nederland. Alle rouwenden hebben één ding gemeen: gevoelens van schuld en schaamte. “Hadden we het niet kunnen zien aankomen? Wat hebben we gemist?” Er is inmiddels veel bekend over de signalen die jongeren afgeven wanneer ze in eenzame depressie afglijden. Maar de omgeving pikt het niet tijdig op en weet niet hoe erop te reageren. Door tijdig alert te zijn op signalen en een adequate reactie daarop te geven kan erger voorkomen worden.

Noodzaak
Jaarlijks overlijden circa 45 jongeren in Nederland door zelfdoding. Aanleiding voor dit project is een monumentje, opgericht door klasgenoten van een jonge puber die van een hoge brug gesprongen was. De laatste tijd heeft het onderwerp, door enkele opvallende gebeurtenissen, de belangstelling van de media gewekt. Vrijwel in elke groep van het Voortgezet Onderwijs zitten wel enkele leerlingen die van nabij met depressiviteit en zelfdoding te maken kregen. In de leeftijd van 13 tot 16 jaar zijn pubers op zijn kwetsbaarst en bevattelijk voor negatieve gevoelens over zichzelf en hun omgeving. Niet in de laatste plaats wordt dit veroorzaakt door pesten, een negatief zelfbeeld en knellende groepsdruk. Op het onderwerp ‘depressiviteit en zelfdoding’ rust echter een taboe. Ouders, leraren en begeleiders denken daar niet graag aan. Daardoor missen en bagatelliseren ze vaak de eerste signalen die jongeren geven als het écht niet goed meer met ze gaat. Als het eenmaal te laat is, realiseren zij zich dat ze eerder hadden kunnen ingrijpen. Maar ze negeerden de signalen, totdat het te laat was.

Doelgroep
Doelgroep van het filmpje zijn opvoeders en ouders. Opzet is, dat het filmpje van binnen uit, dus vanuit de belevingswereld van de jongeren, laat zien wat er in hun hoofden speelt. Thema’s zijn:

Identiteit, je afwijkend voelen, niet weten wat je voelt of wie je bent
Acceptatie door de omgeving, het gevoel hebben dat je er niet bij hoort
Ontkenning bij ouders en opvoeders, bijvoorbeeld van signalen die duiden op eenzaamheid
De muur van niet begrepen worden, waar de jongere tegenaan loopt
Eenmaal vastgelopen kan een jongere impulsief gaan handelen

We laten steeds de problematiek van twee kanten zien: de jongere en de omgeving. Nadruk ligt op de herkenning van signalen die duiden op depressieve gevoelens of andere omstandigheden (pesten, geaardheid, eenzaamheid) die uiteindelijk tot zelfdoding zouden kunnen leiden. Daarmee willen we een vorm van inzicht bereiken, omdat te vaak blijkt dat opvoeders niet zien wat er aan de hand is: “Ik heb het niet gezien, want ik was met mijn eigen leven bezig.” Daarmee richten we het project op de opvoedrelatie, met als doel vroegtijdig een dialoog op gang te brengen. We laten opvoeders inzien waardoor het toch steeds mis kan gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s