He, Ik ben er ook nog…

Begeleiding van eigen kinderen

Veel ‘eigen kinderen’ in pleeggezinnen ervaren een pleegbroer of -zus als iets positiefs. Een pleeggezin zijn, brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Dat blijkt uit een literatuurstudie van Nederlands en internationaal onderzoek naar hoe eigen kinderen het leven als pleeggezin ervaren.

Eigen kinderen moeten de tijd en aandacht van hun ouders delen met hun pleegbroer of -zus, vertellen ze. Ook voelen ze zich soms verantwoordelijk voor het pleegkind en gaan ze zichzelf wegcijferen. Een van de moeilijkste aspecten van het leven als pleeggezin is het vertrek van het pleegkind uit het gezin.

Video’s

In drie video’s vertellen elf kinderen van pleegouders over hun ervaringen met pleegzorg: wat er veranderde toen ze een pleegbroer of -zus kregen, hoe ze omgaan met hun pleegbroer of -zus en welke onderwerpen opluchten als je ze bespreekt. Ook geven ze tips voor anderen. De video’s zijn geproduceerd door de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en het Nederlands Jeugdinstituut.

Dingen die thuis veranderen

Wat verandert er thuis als er een pleegbroer of pleegzus komt? Eigen kinderen van pleegouders vertellen hoe het is om een pleeggezin te zijn.

Omgaan met een pleegbroer of -zus

Hoe ga je om met een pleegbroer of pleegzus? Hoe help je hem of haar om zichzelf te zijn in jullie gezin? En wat doe je als het pleegkind iets vertelt aan jou, maar niet aan je ouders? Eigen kinderen van pleegouders vertellen hun tips.

Dingen die opluchten als je ze bespreekt

Wat helpt je om te gaan met de komst van een pleegkind? Voel je je verantwoordelijk voor je pleegbroer of pleegzus en hoe ga je daarmee om? Eigen kinderen van pleegouders vertellen wanneer het oplucht om dingen te bespreken met anderen.

Stress door een pleegzorgplaatsing

Eigen kinderen ervaren soms stress bij een pleegzorgplaatsing. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

 • Machteloosheid: ze worden niet betrokken bij het pleegzorgproces;
 • Conflicten: het pleegkind gedraagt zich agressief of maakt veel ruzie;
 • Verlies: kinderen voelen verdriet en zorgen als het pleegkind het pleeggezin verlaat;
 • Veranderingen: er zijn regelmatig veranderingen en verstoringen in het gezinsleven;
 • Gebrek aan voorbereiding en teleurstelling: het leven als pleeggezin sluit niet aan bij de verwachtingen die kinderen hadden of bij het beeld dat hen is voorgehouden.

Omgaan met stress

Kinderen kunnen strategieën inzetten om met die stress om te gaan. Ze nemen bijvoorbeeld emotioneel of fysiek afstand van de pleegzorgplaatsing. Of ze komen ertegen in opstand. Er zijn ook kinderen die goed kunnen omgaan met hun stress en emoties, en die ze goed kunnen uiten.

Ondersteuning van eigen kinderen

In de onderzoeken geven onderzoekers en kinderen adviezen om eigen kinderen beter te ondersteunen:

 • Geef informatie en uitleg over pleegzorg en het pleegkind;
 • Zorg voor sociale steun van hun ouders en van professionals;
 • Geef ze de gelegenheid om andere eigen kinderen te ontmoeten in steungroepen;
 • Zet een training op voor eigen kinderen, onder meer over het ontwikkelen van een goede strategie voor het omgaan met stress.

De rol van de pleegzorgbegeleider

Het helpt eigen kinderen als pleegzorgbegeleiders:

 • Hen zien, met hen praten en naar hen luisteren als ze op bezoek komen;
 • Hun unieke rol en bijdrage erkennen;
 • Hen betrekken bij het pleegzorgproces en de besluitvorming;
 • Hen informeren over wat pleegzorg inhoudt, over het pleegkind en over de reden als het pleegkind uit het pleeggezin weggaat;
 • Hen ondersteunen bij moeilijke situatie, bijvoorbeeld door daarover te praten of door het organiseren van ontmoetingen met andere eigen kinderen.

De rol van de pleegouder

Pleegouders gaan verschillend om met de veranderingen in hun gezin. Er zijn pleegouders die zich veel zorgen maken over de invloed op hun eigen kinderen, maar er zijn ook pleegouders die juist de positieve gedragsveranderingen bij hun eigen kinderen benadrukken. Veel pleegouders vertellen dat ze minder tijd en aandacht hebben voor hun eigen kinderen, hoe belangrijk ze het ook vinden dat het goed blijft gaan met hun kinderen. Het is belangrijk dat pleegouders zich bewust zijn van de veranderingen in hun relatie met hun eigen kinderen en daarover praten met hun partner en hun kinderen.

Meer informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s