misbruik

  • Help het helpen

Centrum Seksueel Geweld maakt vlogs voor zorgprofessionals over seksueel misbruik van kinderen

Hoe herken je seksueel misbruik bij kinderen? Waarom zwijgen kinderen over seksueel misbruik? Hoe reageer je als een kind je over seksueel misbruik vertelt? Wat moet je doen als je het weet? Op het YouTube-kanaal van het Centrum Seksueel Geweld is vanaf nu een serie vlogs te vinden voor zorgprofessionals. In deze korte video’s van maximaal twee minuten, worden antwoorden op veel gestelde vragen over seksueel misbruik bij kinderen gegeven.

Iedere zorgprofessional komt in zijn of haar werk in aanraking met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen zelf, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd op latere leeftijd hulp zoeken. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 kinderen in zijn of haar leven een vorm van misbruik heeft meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. En de helft van de misbruikte kinderen maakt het later nog een keer mee, onder andere omdat zij geen professionele hulp krijgen bij het verwerken van deze ervaringen.

Landelijk coördinator dr. Iva Bicanic praat in de vlogs de kijker op een laagdrempelige manier bij over zaken waar zorgprofessionals tegen aan kunnen lopen als zij te maken krijgen met een kind dat seksueel misbruik heeft meegemaakt. Zorgprofessionals die na het bekijken van de vlogs nog meer vragen hebben, kunnen daarvoor terecht bij het Centrum Seksueel Geweld.

De vlogs van het Centrum Seksueel Geweld zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.

Over het Centrum Seksueel Geweld

In het Centrum Seksueel Geweld krijgen slachtoffers van aanranding of verkrachting forensische, medische en psychische hulp, zoveel mogelijk op één plek. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners samen om specialistische zorg te geven. Het Centrum Seksueel Geweld bestaat op 16 locaties. Slachtoffers van seksueel geweld korter dan een week geleden kunnen er 24/7 terecht via telefoon 0800-0188. Ook mensen die langer geleden met misbruik te maken hebben gehad kunnen hulp vragen bij het Centrum Seksueel Geweld via telefoon of chat via www.centrumseksueelgeweld.nl.