Gezocht: rolmodellen

rolmodel

  • Gepubliceerd  11 juli 2012 | MT | Podium | P.P.J. Doodkorte
We staan er als ouders en grootouders vaak niet bij stil, maar we zijn een rolmodel voor onze (klein)kinderen. Onbewust kopiëren ze ons gedrag. Podiumauteur Peter Paul Doodkorte vertelt hoe belangrijk het is om ‘perfect’ te zijn. 
We kunnen dit indirect herkennen in de manier waarop ze spelen. Het troosten van een pop zal op dezelfde wijze gebeuren, zoals u het doet bij het kind. Boos worden wordt eveneens zondermeer gekopieerd. Er wordt ons als het ware vaak een spiegel voorgehouden door het kinderspel. Als ouders betrappen wij onszelf ook vaak op het feit dat we dingen op dezelfde manier doen als onze eigen ouders. De manier waarop wij omgaan met onze partner, zal de kinderen ook een voorbeeld stellen over hoe zij later met een relatie zullen omspringen. 
De betekenis van rolmodel zie ik ook terug in het doen en laten van mijn kinderen. En van mijn kleinkinderen. Zo wordt er sedert de zomer van het vorige jaar – na een grondige schilderbeurt – niet meer gerookt in huize Doodkorte. Opa rookt zijn sigaartjes nu buiten. En als ik dan toch mijn tuin inloop, veeg ik gelijk de tuinpaadjes even aan en wied wat onkruid. Want dat leerde ik weer van mijn ouders. Kleinzoon Joshua heeft dit snel door: als opa nu naar buiten loopt, volgt hij in eendenpas en zijn eerste gang is die naar zijn eigen bezem. En bij het uitlaten van onze honden – beagles – wil Joshua ook zelf de lijn vasthouden. Met een veiligheidslijn in de handen van opa lukt dat zonder ongelukken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s