Vertrouwen in een andermans deugd

weegschaal.png

  • Het gewicht van vertrouwen

Een bakker kreeg boter van een boer. In ruil daarvoor kreeg de boer brood van de bakker. Na een tijdje viel het de bakker op dat de stukken boter van de boer steeds lichter werden. De boter zou steeds drie pond moeten wegen, maar het leek iedere keer minder te zijn. De bakker woog de boter op zijn weegschaal. Die gaf hem gelijk en hij klaagde zijn boterleverancier aan bij de rechter.

‘Uw stukken boter zouden niet het vereiste gewicht hebben’, zei de rechter tegen de boterboer. ‘Dit stuk zou drie pond moeten wegen, maar het weegt veel minder.’ ‘Dat is uitgesloten, meneer de rechter’, zei de boer. ‘Ik heb het elke keer nagewogen.’ ‘Misschien kloppen uw gewichten niet’, opperde de rechter. ‘Hoezo gewichten?’ vroeg de boer stomverbaasd. ‘Ik heb helemaal geen gewichten. Die gebruik ik nooit.’ ‘Maar waar weegt u dan mee als u geen gewichten heeft?’, vroeg de rechter. ‘Heel eenvoudig’, zei de boer. ‘Ik krijg mijn brood van de bakker en hij krijgt boter van mij. Een brood weegt drie pond dus leg mijn boter links op de weegschaal en een brood rechts en zo weeg ik dat af.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s