Wonen en (g)een verblijfplaats hebben in de tijd…

Het is klein en je kunt er in wonen… (maar het mag niet)

Peer, Teun en Reinoud besluiten zomer 2014 dat ze een minihuisje willen bouwen. Een ‘Tiny House’ naar Amerikaans voorbeeld. Een klein jaar later is hun eerste woninkje op wielen een feit. Het ‘Waterland-huisje’ kan binnenkort geboekt worden als bed & breakfast. Er in wonen mag (nog?) niet.

Minihuisjes zijn hip. Op het wereldwijde web én in Amerika. Hoog tijd voor een Nederlandse exponent van de Tiny House Movement, vinden Teun de Bok (cpo-adviseur), Reinoud Boland (ontwerper) en Peer van Ling (Architect) (voorstelvideo). Woningbouwvereniging Trudo is het met hen eens. Het eerste Nederlandse Tiny House krijgt een plekje in Plug-In-City op Strijp-S in Eindhoven, de “stad zonder regels, zonder belemmeringen, zonder vooropgezet plan”. De bouw van het eerste Nederlandse ‘Tiny House’ kan beginnen.

Waar koop je zo’n ding?

De mannen nemen contact op met Tumbleweed. De Amerikaanse bouwer van miniwoningen, zelf nog een start-up, blijkt geen woningen in Europa te kunnen leveren. De bouwregelgeving staat dat vooralsnog niet toe. Dus wordt besloten om zelf maar een huisje te ontwerpen. Geïnspireerd op de traditionele bouwkunst van de Zaanstreek en vernoemd naar het veenweide-gebied boven Amsterdam; Waterland-huisje.

Het ontwerp.

Voor het ontwerp wordt goed gekeken naar de Tumbleweed-huisjes. Het moet een complete woning worden, met woonkamer, keuken, badkamer en slaapzolder. Met hulp van Rijk Blok, de constructeur van het Nederlandse paviljoen op de Shanghai Expo 2010, passen de mannen de plannen aan de Nederlandse normen aan. Zo blijkt het makkelijker – ook voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen – als het huisje ‘los’ op een trailer wordt geplaatst.

De bouw.

Met hulp van houtskeletbouwer Houtstaal wordt het huisje gebouwd. Voor de stevigheid krijgt het gebouwtje extra veel spantjes. De woning wordt bovendien voorzien van isolatie en ‘echte’ woningbouwkozijnen met dubbelglas. Op de Dutch Design Week in Eindhoven gaat het Waterland-huisje in première. Het bouwwerkje is dan nog niet helemaal af. De vloeren en wanden zijn gereed, het interieur nog niet.

Afbouw.

In de maanden na de Dutch Design Week kopen de heren een 40 jaar oude landrover, een “trekpaard” voor het huisje. Ook wordt het woninkje van binnen afgewerkt en krijgt het wonder op wielen een veranda.

Wat kost zo’n huisje?

Voor 35.000 euro kunnen de bouwers van Waterland-huisje een tweede maken. Dat is inclusief trailer, douche en keuken. Een hele dure caravan? Nee, bezweren de makers, het is een HUIS.

Kun je er in wonen?

Eigenlijk mag het niet. Maar, om met huisje-bouwer Reinoud te spreken, “wat is het verschil tussen wonen en verblijven?” “Moet er een tandenborstel staan?” Hoewel het huisje eigenlijk niet is om in te wonen – het wordt een bed and breakfast – zoeken de mannen graag de grens op van wat wel en niet mag. “Als we het huisje iedere week een stukje verplaatsen, mag het dan wel?” Nee. Daar is jurisprudentie over. “En als ik hem voor mijn deur zet, op eigen grond?”

Hoe nu verder?

Als mensen interesse hebben willen de huisje-bouwers er graag meer maken. Volgens Reinoud is er veel interesse. Al is er nog “geen concrete opdracht”. Al dromen de mannen wel over het NRE-terrein, midden in Eindhoven. Vervuilde grond. “Zou het niet mooi zijn om daar een paar kleine woninkjes op wielen neer te zetten. Hoef je ook de grond niet in.” Is het niet wat klein als woning? “ Voor tijdelijke bewoning moet het wel kunnen. Misschien moet het ietsje groter, of we koppelen er twee. Het is voor ons ook een beetje experimenteren.”

De foto’s in dit artikel zijn door de Huisje-bouwers zelf gemaakt. 

1 comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s