De meest aangename verrassing: herkennen wat u waard bent

De Surprise

De Surprise is de verrassende romantische komedie van Oscarwinnaar Mike van Diem met in de hoofdrollen Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan.

Multimiljonair Jacob (Jeroen van Koningsbrugge) wordt voor het eerst in zijn leven verliefd op de mooie Anne (Georgina Verbaan). Voor het eerst lijkt het leven hun toe te lachen, alleen hebben ze kort daarvoor een contract getekend met een bedrijf dat hen op een verrassende wijze naar de andere wereld zal helpen. Als zij onder het contract proberen uit te komen, blijkt dat nog niet zo makkelijk…

Dankzij de succesvolle verfilming van een van zijn verhalen door Mike van Diem, De Surprise, staat plots het werk van Belcampo weer in de belangstelling. Herman Pieter Schönfeld Wichers (1902-1990), zoals zijn echte naam luidde, was huisarts in het Overijsselse Bathmen en later studentenarts te Groningen. Hij verwierf faam als auteur van fantastische verhalen, waarin hij over bizarre werkelijkheden schrijft alsof ze volkomen normaal zijn en in zichzelf logisch. Dat Belcampo arts was, verraadt zich in verschillende van zijn verhalen. In Bladzijde uit het dagboek van een waarnemend arts maakt hij mee hoe een pasgeboren tweeling door de moeder met haar halfdebiele zuster onderling verdeeld wordt. In Bladzijde uit het dagboek van een arts treft hij een man die verslaafd is aan zijn eigen vlees en langzaam zijn ledematen opeet. Hij heeft voor de laatste hap – een arm – de hulp van de dokter nodig.

Ook De Surprise (titelverhaal van een nieuw verschenen bundel) is een goed voorbeeld van zijn fantaserende geest. Het verhaal gaat over het bedrijf SBZ: Steun Bij Zelfmoord. Een onderneming die doet wat haar naam belooft. De held van het verhaal kiest voor de variant van de surprise-zelfmoord: hij zal om het leven worden gebracht, alleen het hoe en waar is een ‘verrassing’. Maar dan wordt hij verliefd op een andere suïcidekandidaat; de twee zien het leven weer zitten, maar kunnen niet onder hun moordcontract uit…

De Surprise en andere bizarre verhalen, Belcampo, Querido, 288 blz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s