Voor de zwarte is er slechts één noodlot. En het is wit.

Enkele kinderen worden geconfronteerd met een witte en een zwarte pop. Hun reactie is confronterend!

Een kind wordt in een kamer gezet met twee poppen. De een heeft een lichte huid, de ander een donkere. Een onderzoeker stelt enkele vragen over de poppen. Hun antwoorden zijn op z’n zachtst gezegd shockerend maar het meest verbaasd waren we nog wel over de antwoorden van de getinte kinderen. Vergeet niet de ondertiteling aan te zetten.

9 comments

  1. ik versta ook spaans. en zou wel willen meehelpen hier iets mee te doen maar het is wel een heel ‘groot’ onderwerp. ik geloof dat het in Amsterdam is waar er oa. zwarte pieten komen met witte gezichten en dan met zwarte strepen erop geschminkt. ik hoop dat dat gaat helpen dat we ook onbewust zien en beseffen dat we allemaal hetzelfde zijn.

  2. Ik heb jarenlang in ontwikkelingslanden gewerkt in de gezondheidszorg. Ik was in Afrika, Latijns Amerika en Azië. Wat me altijd is bijgebleven is dat mensen met een donkere huidskleur er van alles opsmeren om zo licht mogelijk te zijn. Ze dragen buiten lange mouwen en bedekken hun gezicht. Dat doen ze niet alleen tegen het zonlicht omdat het slecht voor je ogen en huid is maar om niet nóg donkerder te worden. Volwassenen dragen deze ideeën over op hun kinderen enz. Het verbaast mij dus helemaal niet wat ik op het filmpje zie. Veel landen waar ik heb gewoond en gewerkt zijn decennialang, sommige zelfs eeuwenlang gekolonialiseerd geweest. Wij kolonisatoren hebben hen grondig bijgebracht dat zij minder zijn dan wij.

  3. Jammer dat de tekst aan het einde niet is vertaald, Misschien kan iemand zich daar nog toe zetten. Verder… Schokkend. Ik geloof niet dat ik de video aan mijn (donkere) dochter ga laten zien.

  4. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst wanneer de donkere pop op rechts en de witte pop links opgesteld zou zijn tov de kinderen. Die gevraagd worden te antwoorden op vragen van volwassenen door aan te moeten wijzen naar een van de poppen.Met eventueel aanvullende motivatie waarom.

  5. Op zich niet vreemd. In alle kinderfilms is zwart slecht en lichte kleuren goed. Niet alleen de huiskleur maar de kleur haar is voldoende. Ik denk dat je hetzelfde resultaat krijgt met een meisjespop met lang blond haar (prinses) en jongenspop met donker haar (de boef).

    Kun je daaruit afleiden dat mensen denken dat meisjes beter zijn dan jongens of dat mensen met blond haar beter zijn dan mensen met donker haar? Als dat zo was, waren de Scandinaviërs erg in het voordeel 🙂

  6. ik zie en hoor dat er ook kinderen in het filmpje zijn die kiezen omdat het van hen gevraagd wordt. soms moeten ze wel heel erg lang nadenken. een enkele heeft de moed om te zeggen ‘none’

  7. Ik ben ook donker, en zal ook gelijk voor de witte pop kiezen. Heeft niets met racisme te makken, maar meer psychologisch. De witte pop komt vriendelijker over en is naar mijn mening ook wat reëler gemaakt. De donkere pop is heel donker gemaakt, roept bijna iets griezeligs op. Nu bij een witte en donker baby loopt het totaal anders uit. Het blijkt dat men; zowel blanken als donkere mensen sneller voor een donkere baby smelten omdat die op zijn beurt veel sympathieker oproept voor de “mooie gladde mollige donkere huid en niet te vergeten de donzige kroesjes”. Toen ik in het ziekenhuis lag na de bevalling, heb ik van de meeste onbedoelde racistische handelingen mee gemaakt. Zowel bekenden als onbekenden prefereerden mijn baby, en bleven zeggen dat hij Oh zo een mooie donker kind was en oh wat een mooie krullen bol. De witte baby’s kregen natuurlijk ook aandacht van familie leden, maar ik en mijn baby kregen twee drie keer meer aandacht, omdat ik dat “hele mooie donkere krullenbol” had. Kortom, die poppen roepen iets op bij die kinderen en ze kunnen niet aangeven wat het is. Als volwassenen kunnen we dat wel als we connecteren met de gevoelens die diep binnen in ons wordt gewakkerd. Bij mij is het zo dat de donkere pop nogal irreëel overkomt bijna een beetje eng en dat zal wellicht niet het geval zijn bij een echte donkere baby.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s