Ik wil spelen

Vriendjesbank

Een mooi gekleurde houten of metalen bank, met in de rugleuning de vrolijk bewerkte letters ‘vriendjesbank’. Meer is het niet. Maar het idee erachter blijkt heel goed te werken. Er zijn al heel veel nieuwe vriendschappen gesloten dankzij de ‘vriendjesbank’. Als een kind geen vriendje of vriendinnetje heeft kunnen ze op de vriendjesbank gaan zitten. Anderen zien dan dat je graag wilt spelen.

“Ik vind het niet moeilijk om vriendjes te vragen, maar de bank helpt wel.”

Alleen

Ook op de beste scholen komt het wel eens voor: kinderen voelen zich buitengesloten, eenzaam of niet helemaal op hun gemak. De buddy bench – een plek waar je aan kan geven dat je graag met iemand wil spelen – is een (mogelijk) antwoord.

Het is een plek waar je actief naar toe moet gaan en alleen gebruik van mag maken als je aan wil geven dat je je alleen voelt. Niet voor het koffiemoment van de meester of juf, niet omdat het bankje zo lekker zit, maar omdat je samen spelen wil. Dat vraagt lef van een kind dat zich alleen voelt en oplettendheid van de rest van de school.

De buddy bench, ofwel ‘vriendjesbank’, is een uit Amerika overgewaaid initiatief. Veel kinderen (en ik ook) vinden eigenlijk dat op elk schoolplein een vriendjesbank zou moeten staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s