Enig want uniek

plattelandsdokter

  • Leven en werk van een plattelandsarts

Een film met twee titel, een Franstalig, Médecin de campagne, en een Engelstalige, Irreplaceable. Ieder voor zich en samen dekken zij de lading van deze prachtige inkijk.

Het rijke verhaal is in de eerste plaats het portret van Jean-Pierre, huisarts van de oude stempel met een drukke praktijk op het Franse platteland. Zeven dagen per week kunnen zijn patiënten op hem rekenen. Leven en werk vallen voor hem – alleenstaand, want gescheiden – vrijwel volledig samen. Hij luistert, verzorgt, stelt gerust onder het motto: ‘Natuur is barbarij, en wij vechten tegen barbarij.’

Hij woont in een regio, zoals iemand zegt in de film, waar de dokter nog God is, hetgeen hem schier onvervangbaar maakt. Althans dat denkt hij. Maar dan wordt hij zelf ernstig ziek (hersentumor), en moet langdurig behandeld worden. Hij krijgt te maken met de jonge vervangster Nathalie, in wie hij aanvankelijk weinig vertrouwen heeft, en die de grootste moeite heeft aansluiting te vinden bij de plattelandsgemeenschap, maar daar uiteindelijk wel in slaagt.

De maker van de film, Thomas Lilti, weet waarover hij het heeft: hij is zelf arts, en heeft met deze film niet alleen willen laten zien wat iemand tot een toegewijd dokter maakt, maar ook wat dat betekent als je in deze tijd op het Franse platteland praktiseert, dat – zoals hij in een interview zei – geleidelijk ‘een medische woestijn’ dreigt te worden. Zelf werkte Lilti korte tijd als vervanger in een Normandische praktijk en ondervond aan den lijve hoe moeilijk dat was.

Lilti koos voor François Cluzet (bekend van Intouchables) als de huisarts en voor Marianne Denicourt als zijn vervangster Nathalie. Beiden zijn uitstekend in deze oprechte, soms wat ironisch getoonzette film die geen arts zich moet laten ontgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s