Als dromen hun werkpak aantrekken is passie de brandstof voor succes

  • Niet waar en hoe het uitbreekt is belangrijk, maar hoe fel een vuur laait

passie

Passie en talent. Veel van mijn werkzaamheden bestaan uit het ondersteunen van mensen bij het vinden en exploreren van hun passie en talenten. Hoe bereik je wat je wilt? Hoe geef je passie en talenten vorm? Hoe weet je dat iets je raakt? Waar zit dat in je lijf? Gaan bijvoorbeeld je oogjes stralen, krijg je vlinders in je buik, gaan je haren overeind staan, krijg je kippenvel of voel je een YESSS momentje opkomen? Bij iedereen uit het zich anders. Maar je herkent het direct: aan het enthousiasme, de bevlogenheid en de energie: In je passie ligt je kracht.

Ken je dat gevoel van de sprankeling in je leven en datgene wat jou uniek maakt? De unieke combinatie van passie en talenten, het is de brandstof voor jouw en mijn – ons – succes!

Het thema ‘passie’ staat sterk in de belangstelling. En er wordt van alles aan gedaan. Zo worden er in veel organisaties medewerkerstevredenheidsmetingen uitgevoerd, persoonlijke ontwikkelingsplannen gemaakt en bijvoorbeeld gewerkt aan coachende vaardigheden bij leidinggevenden om hun medewerkers te motiveren. Maar, wat is passie en betrokkenheid eigenlijk? Kun je het herkennen en organiseren?

Passie voor zorg is meer dan dienstverlening. Het is met elkaar in gesprek zijn over wat goede zorg is. Allereerst met de betrokken mensen zelf natuurlijk, maar ook met alle andere betrokkenen en medeburgers. Met creativiteit zoeken naar mogelijkheden om samen iets moois van het leven te maken. Een persoonlijke benadering en kwalitatief hoogwaardige zorg staan hierbij voorop. Zorg met passie noemen we dat.

Passie, enthousiasme, begeisterung. Het klinkt meteen groots en meeslepend. Maar eigenlijk gaat het over de drijfveer in ons leven. Dat wat ons kracht, energie, hoop en geluk geeft. Het is wat wij het liefste doen en – vaak ook – waar wij een natuurlijke aanleg voor hebben. Want, passie gaat bijna altijd samen met talent. Wat je leuk vindt (je passie) en wat je goed kunt (je natuurlijke talenten) liggen in elkaars verlengde.

Talent en passie zijn belangrijk, maar als wij er niets concreets mee kunnen betekenen voor mensen is het – letterlijk – niks waard. De uitdaging is om ons talent en onze passie te vertalen in meerwaarde voor mensen.

Als passie en talent samenkomen raken wij in ons element. Als wij in ons element zijn, zijn we het meest onszelf, het meest geïnspireerd en halen we het beste uit onszelf. Dat raakt aan zaken als betrokkenheid, identiteit, overtuiging, competentie, gedrag en omgeving. Zij komen samen in bevlogenheid.

Bevlogenheid (engagement) stelt ons in staat tot superieure prestaties. Zeker, als wij bevlogenheid kunnen koppelen aan de adembenemende diversiteit van mensen. Aan ieders potentieel voor groei en ontwikkeling. Dan vormt zij het fundament van en de bron voor een bezield sociaal domein. Op basis daarvan kunnen wij samen nadenken over en creatief componeren aan een concreet en uitvoerbaar plan en helpen dat te realiseren.

Bevlogen medewerkers zijn de juweeltjes van ons sociaal domein en ons zorgstelsel. Zij werken met passie, werken harder, stellen zich effectiever, efficiënter en klantgerichter op en leveren hogere kwaliteit. Kortom, zij zetten daadwerkelijk dat stapje extra en zijn hierdoor een belangrijke pijler voor een succesvolle omvorming van ons sociale domein.

Medewerkers die bevlogen én betrokken zijn. Voor elke organisatie een gouden combinatie. Maar ook een opdracht en uitdaging. Want passie en talent vragen ook om onderhoud! Dat doe je niet door grote of gedurfde doelen te stellen, maar met een focus op de dagelijkse, kleine stappen. Want wat mensen het meest motiveert is het gevoel dat ze dagelijks vooruitgang boeken! Vooruitgang in dat wat betekenis heeft is de belangrijkste motivator. Hoe je dat praktisch kunt toepassen?

Formuleer duidelijke doelen en geef mensen een gevoel van autonomie in het bereiken van die doelen. Laat je niet verleiden tot het vertellen HOE ze dat doel moeten bereiken.

Ontdek samen de kracht van kleine doelen. Eén groot doel is niet voldoende Grote doelen zijn inspirerend en opzwepend, maar ze schrikken ook af. Ze zijn wellicht nodig om de richting te bepalen, maar het zijn de kleine doelen die voor de magie zorgen. Die ons stap voor stap in die richting ontwikkelen.

Zorg er voor dat mensen helder hebben welke positieve impact hun doen en laten heeft op anderen. Help ze ontdekken hoe zinvol hun bijdrage is en hoe het bijdraagt aan het succes en de tevredenheid van anderen. Die impact of bijdrage hoeft niet iets ‘groots’ te zijn. Het belangrijkste is dat de impact echt is.

Vier en (h)erken de successen. en omarm de tegenslagen als de uitdagingen voor morgen. Maar trap niet in de valkuil om in iemands nek te gaan hijgen. Heb een goed gesprek, coach, en geef vrijheid om het werk uit te voeren.

Communiceer en zoek verbinding door interesse te hebben voor het werk en de prestaties van anderen. Luister naar ideeën en lach (of huil) met elkaar. Bekommer je om en investeer in het succes van de ander.

En tenslotte: als jijzelf vergeten bent waar jouw eigen passie ligt. Of dat je jouw passie tegenhoudt uit angst er niet succesvol mee te zijn? Ga doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het is nooit te laat … of te vroeg. Kijk naar jouw eigen sterke punten en richt je op wat jou energie geeft. Dat is de snelste weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s