Sprookje – De droogvallende rivier

In het dierenbos begon opeens de rivier droog te vallen.

Dat was een groot probleem. Wat bleek? Bovenstrooms hadden bevers een dam gebouwd die al het water tegenhield. Koning Leeuw riep zijn adviseurs bij zich om te vragen hoe nu te reageren.

Eerst kwam Nijlpaard, de waterbouwkundige. Hij begon uit te leggen dat deze situatie veel technisch onderzoek vereiste, maar dat dan zeker een technische oplossing tot de mogelijkheden behoorde. De dam zou misschien kunnen worden verplaatst naar een plek benedenstrooms.

Toen kwam de Olifant. Hij vond dat koning Leeuw niet met zich moest laten sollen en dat deze provocatie van de Bevers om een krachtig antwoord vroeg. Hij stelde voor om er het leger op af te sturen.

Nummer drie, de Gans, suggereerde dat het wellicht een misverstand betrof en dat de communicatie met de Bever-autoriteiten verbeterd diende te worden. Onderhandelen dus.

En toen kwam nummer 4 en dat was de jonge Hond. De jonge hond zei: “die Beverhoofdman is een bruut, daar valt weinig mee te onderhandelen ben ik bang. Laat mij contact leggen met de jonge bevers, als wij samen spelen ontdekken we wellicht wat er in die Bever-maatschappij aan de hand is en waar de handvatten zitten in hun eigen maatschappij om deze zaak op te lossen zonder ruzie. “

Koning Leeuw dacht na en besloot toen eerst Nijlpaard te sturen, maar die kwam onverrichter zake terug, omdat hij geen toestemming kreeg om op Bever-gebied onderzoek te doen. Vervolgens stuurde hij Olifant, maar dat escaleerde al snel en toen er een heuse oorlog dreigde, stuurde hij Gans. Gans deed er weken over om tot overleg te komen en toen ging het nog alleen maar over details. Intussen lag die dam er maar… Toen gaf de koning ook de jonge Hond toestemming om zijn gang te gaan.

Vier verhalen met vier werkelijkheden. Wat zou u doen als u koning Leeuw was?

De jonge Hond mengde zich onopvallend tussen de Bevers, hij werd uitgenodigd door een aardige familie thuis. Daar hoorde hij dat de dam voor veel wateroverlast zorgde bovenstrooms in Beverland, maar dat in de hiërarchische Bever-samenleving de autoriteiten geen oog hadden voor de noden van gewone Bevers. De jonge hond voerde die informatie aan de Gans, die met deze informatie de Bevers ervan wist te overtuigen Nijlpaard wat meer onderzoek te laten doen. Nijlpaard ontdekte een eindje verderop een prima locatie om een afvoer te maken voor het te hoog stijgende water in het Bever-meer en dit via een waterval benedenstrooms van de dam weer in de oude bedding te laten lopen. Zo kwam er een win-win oplossing tot stand en leefden ze nog lang en gelukkig!

Wat wil dit sprookje vertellen? Dat complexe problemen waar veel factoren onzeker zijn, niet opgelost kunnen worden als je van tevoren al weet welke oplossing je voor staat.

bron: http://www.deprofessionelemens.nl

1 comment

  1. Erg leuk verhaal. Het maakt op een eenvoudige en zeer directe manier inzichtelijk, wat niet inzichtelijk gemaakt wordt in bijvoorbeeld dit interessant genoemde verslag van een onderzoek:” Interessant onderzoek van het SCP over de inkoop van Jeugdzorg: verschil tussen budget en contract.” Tabellen met cijfertjes, waar je het verhalende volledig mist.
    Toen ik het rapport bekeek kreeg ik geen beeld van mensen(kinderen), geen beeld van hulpverlening. Het sprookje geeft een eenvoudig zeer verhelderend beeld op een narratieve manier die mensen letterlijk aansprekt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s